kds

Tips om minder te piekeren

Tips om minder te piekeren

Leg het piekeren aan banden

Als je het idee hebt dat je soms je gedachten niet meer kan stoppen, dan kan je daar flink last van hebben. Je gedachten gaan dan steeds in cirkeltjes zonder dat je uit het cirkeltje kan komen. Dit noemen we piekeren. In de module kan je verschillende oefeningen doen om het piekeren aan te pakken. Maar check eerst eens bij de zelftest wat voor soort piekeraar je eigenlijk bent. Daarna kan je gericht aan de slag met het aan banden leggen van je piekergedrag.

Zoek afleiding

Zoek afleiding, ga ergens anders aan denken, of iets anders doen. Je hersens vinden door afleiding iets nieuws om op te focussen. Afleiding werkt het beste als je een specifiek onderwerp van afleiding kiest. Want als gedachten zomaar rond dwalen, zorgt dit eerder voor meer piekeren dan minder. Muziek luisteren, een boek lezen, een film of tv-serie kijken en sporten blijken effectieve afleidingsmanoeuvres.

Weg met dat negatieve stemmetje

Ken je dat negatieve stemmetje in je hoofd? Probeer eens voor een van de negatieve opmerkingen van het stemmetje iets positiefs te bedenken. Vind je het moeilijk om je eigen positieve gedachten te geloven? Het kan helpen om een denkbeeldige vriend of raadgever in het leven te roepen. Iemand die je vertrouwt en waarvan je weet dat hij het beste met je voorheeft. Laat deze persoon de helpende gedachten voor je verwoorden op de momenten dat je het nodig hebt.

Let op wat je wel kan

Het is een natuurlijke reflex van mensen om vooral te letten op wat je niet kan en wat er verkeerd is. Mensen hebben deze natuurlijke reflex omdat ze zichzelf hierdoor beschermen tegen gevaar. Helaas werkt deze natuurlijke reflex ons soms tegen. Want wij zien hierdoor bijvoorbeeld de kansen en mogelijkheden niet meer. Probeer daarom ook vaker te letten op wat je wel kan. Wanneer we dit vaker zouden doen, kan het ons helpen in het ontwikkelen van een sterk gevoel voor positieve dingen en mogelijkheden.

Acceptatie zelf is niet moeilijk.

Je kan jezelf het best trainen in acceptatie door moeilijke situaties op te zoeken en de confrontatie met jezelf aan te gaan. Want, vaak gaat het echter niet om de moeilijkheid van het accepteren dat dingen zijn zoals ze zijn. Het moeilijkste is om het verzet op te geven. Door te leren accepteren en je verzet op te geven wordt je uiteindelijk vriendelijker voor anderen en misschien wel belangrijker, voor jezelf! Dus onthoud dat acceptatie zelf niet moeilijk is.