kds

Thema’s

Thema’s

Piekeren en uitstellen van taken

Bij de gedachte aan de situatie worden piekeraars dan overvallen door negatieve emoties. Emoties als angst of zelfkritiek staan het goed overdenken en ordenen van het probleem in de weg. Daarnaast proberen deze piekeraars vaak de negatieve emoties en piekergedachten weg te drukken. Ze vermijden de situatie of stellen het uit.

Meer over Piekeren en uitstellen van taken

Denken in doemscenario’s

Er wordt veel gepiekerd over de toekomst. Over spannende of onzekere situaties die zich (mogelijk) gaan voordoen. Het gaat om situaties waarvan de werkelijke afloop nog onbekend is. Het zijn situaties waar, voor de piekeraar, dreiging van uit gaat. Vaak ontstaat het piekeren als gevolg van eerdere vervelende ervaringen in vergelijkbare situaties. Eigenlijk zou je alle risico’s nu willen uitbannen.

Meer over Denken in doemscenario’s

Het verleden loslaten

Een belangrijke rol in deze manier van piekeren speelt Zelfkritiek. Zelfkritiek is het stemmetje in je hoofd dat jou, met negatieve op- en aanmerkingen, influistert hoe erg jijzelf of de ander het verkeerd heeft gedaan en het nooit goed genoeg kan doen.

Meer over Het verleden loslaten

Piekeren over piekeren

Iedereen piekert wel eens maar piekeren kan ook uitgroeien tot een alles overheersende gewoonte. Als dat het geval is, dan beheerst het piekeren het leven. Iemand heeft dan geen vat meer op het piekeren. Er ontstaat ook angst voor het piekeren.

Meer over Piekeren over piekeren